Politiek cafe: Zorgen voor zorg

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 organiseren de GroenLinks-afdelingen Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Texel vijf keer een politiek café, steeds op de derde zondagmiddag van de maand.
Iedereen is van harte welkom bij ons derde politieke café op zondagmiddag 19 november. De zaal gaat open om 14.45 uur. Het programma duurt van 15.00 tot 17.00 uur en wordt afgesloten met een hapje en drankje.

PLAATS
Het Ideeëntheater / NanCuna, Kreil 6, 1768 BT Barsingerhorn (www.nancuna.nl). Deze locatie is goed bereikbaar, heeft ruime parkeergelegenheid en is rolstoelvriendelijk.
Het politieke café zal te volgen zijn via livestream.
Dagvoorzitter is Marije Boessenkool van GroenLinks Den Helder.

 

 

THEMA
Het thema van deze middag is Zorgen voor zorg.
Jan Eichhorn gaat in op de organisatie van de zorg in Hollands Kroon. Vervolgens zal Corinne Ellemeet de visie van GroenLinks op het organiseren van goede zorg in de gemeente verduidelijken. Daarna vertelt Joost de Veer over de zorgcoöperatie op Texel. De titel van zijn praatje is Zorg voor gezondheid en de veerkracht van de burger.
Tussentijds is er ruimte voor vragen en discussie.

MUZIEK
De middag wordt muzikaal opgeluisterd door Heidi Pronk, zang en piano.

 

OVER DE SPREKERS EN DE DAGVOORZITTER
Dagvoorzitter Marije Boessenkool (denhelder.groenlinks.nl/mensen/marije-boessenkool) is secretaris van GroenLinks Den Helder en lid van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer. Zij zet zich in voor een sociaal en groen Den Helder, waar ook de jeugd kansen krijgt.
Jan Eichhorn (hollandskroon.groenlinks.nl/mensen/jan-eichhorn-0) is sinds 2014 gemeenteraadslid in Hollands Kroon. Monumenten, cultureel erfgoed, onderwijs, natuur, milieu en bovenal de zorg hebben daarbij zijn speciale aandacht.
Corinne Ellemeet (@corinneellemeet, groenlinks.nl/mensen/corinne-ellemeet) heeft in de Tweede Kamer de zorg in haar portefeuille. De zorg is voor veel mensen, vooral voor mensen met een kleine portemonnee en chronisch zieken, steeds duurder geworden. Dat is niet solidair en het is ook niet nodig. Het kan anders. Corinne wil de lasten in de zorg eerlijk verdelen en ze wil meer ruimte creëren voor goed contact tussen patiënt en zorgverlener. De machtige positie van zorgverzekeraars en de enorme bureaucratie in de zorg moeten worden teruggedrongen. Ook wil zij veel meer aandacht voor preventie. Een betere gezondheid leidt tot meer kansen op een baan, meer mogelijkheden om een sociaal netwerk te bouwen en meer energie om te leren.
Joost de Veer is voorzitter van Texel Samen Beter (www.texelsamenbeter.nl), de zorgcoöperatie voor elke Texelaar die nu of straks zorg nodig heeft, voor zichzelf of zijn/haar beste maatje. Het doel is om samen goede en betaalbare zorg op Texel realiseren en ervoor te zorgen dat alle organisaties die de zorg leveren optimaal samenwerken. Niet het systeem, maar het perspectief van de mensen staat hierbij centraal. De coöperatie heeft geen winstoogmerk en kan haar werkkring ook tot niet-leden uitstrekken.