Insecten

Waar blijven onze insecten?

Uit Duits onderzoek is gebleken dat het aantal insecten fors is gedaald met maar liefst 75% in de laatste 25 jaar. De verwachting is dat dit in andere West-Europese landen niet anders zal zijn. De laatste jaren is ook al bekend dat dit een wereldwijd probleem is.

Hoe groot de impact hiervan is op andere organismen moeten we niet onderschatten. In het programma Buitenhof van 22 oktober heeft historicus Philipp Blom zijn grote zorgen uitgesproken. Het is niet enkele minuten voor twaalf maar er reeds ruim overheen.

Kijken we alleen maar toe of doen we werkelijk iets? Laten we nog meer bloemrijke weilanden verdwijnen? Nog meer intensieve landbouw? Nog meer gif op het land?

Kunnen we nog ergens een potje gifvrije honing kopen? Op Texel?

Of kiezen we voor natuur-inclusieve landbouw met gebruik van minder bestrijdingsmiddelen en creƫren we ruimte voor insecten en dieren in landbouwgebied. De biologische landbouw gaat nog een stapje verder en maakt minimaal tot geen gebruik van bestrijdingsmiddelen (evenals de biologisch dynamische landbouw).

Willen we als GroenLinks op Texel en in Noord-Holland aandacht voor de vraag hoe we insecten behouden en daarmee het voortbestaan van ons ecosysteem kunnen verzekeren? Het antwoord kan toch alleen maar ja zijn. Maar dan moet het ook handen en voeten krijgen. Kan en moet de Gemeente Texel hier niet het goede voorbeeld geven?