‘Ontwerpers en uitvoerders hebben de neiging om met een kaal gebied te willen beginnen : uitvlakken, bodemverbetering toepassen, en inzaaien en planten maar. Maar oude bomen, volgroeide struiken en hagen zijn veel waardevoller dan nieuw groen. De grasmat is al heel oud, diep geworteld, en kan daardoor ook veel hebben. De bestaande natuur verdient het dus maximaal te worden ontzien bij de herinrichting van de ijsbaan.’ Aldus de toelichting van GroenLinks raadslid Henry Soyer voor zijn samen met de PvdA ingediende motie voor natuurbehoud op de ijsbaan.

Aanleiding voor de motie was het voorstel van het college om de ijsbaan in te gaan richten als een beweeg- en natuurpark. Denk aan uitbreiding van het skatepark, een speelplek rond en in het water of een sportveld. En voor het natuurpark extra bomen, moestuinen of een voedselbos. De voorkeur voor een beweeg- en natuurpark bleek ook na uitgebreide consultatie van betrokkenen rond de ijsbaan. De vervolgstap is dat er voor het beweeg- en natuurpark een uitgewerkt inrichtingsplan komt.

Niet alles zal dus hetzelfde blijven, en Soyer realiseert zich dat soms wèl bestaande natuur moet verdwijnen. ‘Motiveer dat dan ieder geval duidelijk.’  Verder signaleerde hij een onbalans tussen planten die water en nattigheid willen en bewegers die droge voeten willen. ‘Dit dilemma verdient slimme oplossingen, bijvoorbeeld natte plekken nat inrichten met een waterspeelplek, of draineren bij droge plekken.’

Een ruime meerderheid van GroenLinks, PvdA, Texels Belang en D66 steunden de motie. VVD, CDA en Hart voor Texel waren tegen.

Met dit nieuwe plan voor de ijsbaan is het idee er een parkeerterrein van te maken definitief van de baan, ondanks een poging van de oppositie om via een pleidooi voor een integraal verkeersplan rond het gebied de deur toch nog op een kier te zetten. Soyer: ‘ Ik lees in het amendement twee keer het woord parkeerplaatsen en een keer het woord verkeerscirculatieplan. Beide willen we niet op het ijsbaanterrein.’