Maar dan als het donker is. Met de fel oplichtende lampen op de kranen leek het een verstilde combinatie van de lichten van een kermisattractie, discotheek en dance-event. ‘In het natuurgebied Waddenzee is nachtelijke duisternis heel belangrijk, kunt u iets aan dat lichtfestijn doen’, was de vraag van GroenLinks raadslid Henry Soyer afgelopen woensdag.

Het was even stil, maar twee dagen later kreeg Soyer te horen dat de havendienst Den Helder er iets aan zou doen. En zowaar, nu brandt in de top alleen nog een rood lampje. 

Windturbines

Die rode lampjes zijn ook te zien op de – meestal veel hogere – masten van moderne windturbines. ‘Is GroenLinks vanwege het licht nu ook tegen die windturbines’, kreeg Soyer toegebeten. Een onterecht verwijt, want GroenLinks wil net als een meerderheid van de Tweede Kamer van die lichtjes af.

Dit zijn de feiten. Het hebben van een waarschuwingslicht op de mast van een windturbine is indertijd verplicht gesteld vanwege de veiligheid van het nachtelijke vliegverkeer. Maar de praktijk wijst uit dat het maar heel weinig voor komt dat een vliegtuig vlak over een windturbine vliegt, dus waarom dat licht al die tijd laten branden? Een meerderheid van de Tweede Kamer vond dat ook en nam in februari 2021 een motie van PvdA-er Moorlag aan waarin werd gepleit voor een ander systeem: rust zo’n windturbine uit met een transponder, die detecteert op grote afstand als er een vliegtuig aan komt en pas op dat moment gaat het rode lichtje aan. Dus een soort bewegingsdetector maar dan voor vliegtuigen.

De toenmalige VVD-minister Van Nieuwenhuizen zag nogal wat beren op de weg: er is nieuwe regelgeving nodig, het leidt tot extra financiële lasten, het moet maar eerst op basis van vrijwilligheid.

Er volgden experimenten met het windpark Fryslân (ligt in het IJsselmeer langs de Afsluitdijk, goed te zien vanaf Texel) en het windpark Krammer in Zeeland. Ook voor het windpark Wieringermeer kwam er een aanvraag om over te gaan tot transponderdetectie. Maar erg wilde het toepassen van de nieuwe techniek nog niet vlotten, vooral vanwege de kosten. En dus werd er gewerkt aan een subsidieregeling.

En zowaar, afgelopen week kwam er een mededeling van D66-minister Jetten: voor elke windturbine is een subsidie van € 5000 beschikbaar, aanvraag en uitvoering gaat via de provincies. Noord-Holland kan er nu mee aan de slag, en dan zullen straks ook de lichtjes bovenop de windturbines de meeste tijd uit zijn.