Aan het woord is Jaap: "Waarom ik heb gekozen voor De Kaap als achtergrond in de prijs is omdat ik vanaf de eerste stalen spanten van dit gebouw het beeld van De Kaap voor me zag en ook dat het op een bijna identieke manier een 'baken' is in de omgeving. Nu niet voor de scheepvaart, maar voor De Koog."

 

Uit het jury rapport:

Enkele jaren geleden is naar aanleiding van Planet Texel begonnen aan een betere, moderne invulling van De Koog. Zoals gewoonlijk heeft zoiets nogal wat voeten in de aarde.

Mantje heeft er niet op gewacht; heeft een pand neergezet wat alles heeft wat De Koog modern kan maken. Passend in het Planet Texel idee; passend in deze tijd; energieneutraal, zonder gas. Een duurzaam gebouw, waarin vooral veel werkgelegenheid uit de Texelse omgeving is betrokken; veel Texelse bedrijven mochten mede hun nek uitsteken om te bewijzen dat de nodige kwaliteit grotendeels plaatselijk wel aanwezig is. Andere bedrijven worden erdoor uitgedaagd met duurzame oplossingen te komen bij bouwopdrachten. Een geweldig voorbeeld voor Texelse opdrachtgevers.

Het ambitieniveau en inspaningen van de familie Mantje zijn, nog afgezien van andere elementen van bewezen betrokkenheid met de Texelse geschiedenis, een compliment meer dan waardig. De jury van de Milieuprijs GroenLinks Texel is van oordeel dat ze hiervoor aan de familie Mantje de GroenLinks Milieuprijs 2018 toe mag kennen.

Lees ook