‘De schapenboet is het meest unieke erfgoed dat we op Texel hebben, je vindt ze nergens anders’, zo karakteriseerde GroenLinks fractievoorzitter Jacquelien Dros de bekende bouwsels met het zadeldak. Punt is alleen dat die boeten voor de boer geen functie meer hebben. Soms krijgen ze een andere functie, bijvoorbeeld als vakantiehuis, kantoor (Zilte teelt), kwekerij (paddenstoelen), Kunstboet of praatplek (De Waddel). Maar vaak staan ze leeg te versloffen, met als eindresultaat een hoop stenen en wat stro.

Voor het behoud van de boeten bestond al een regeling, maar die moet beter, zo stond in het coalitieakkoord van Texels Belang, PvdA en GroenLinks.  Wethouder Remko van de Belt (PvdA) presenteerde nu een verbeterde regeling voor het onderhoud van de 42 boeten die een monumentale status hebben (de 9 schapenboeten van Staatsbosbeheer niet meegerekend).

Er zijn echter meer boeten, 16 stuks die na een opknapbeurt voor een monumentale status in aanmerking komen. Het college liet die buiten de regeling vanwege de kosten, maar GroenLinksraadslid Henry Soyer suggereerde die toch ook mee te nemen.

GroenLinks, VVD, D66 en GroenZwart kwamen met zo'n motie: inventariseer van die extra 16 boeten de noodzakelijke onderhoudskosten. Begin 2024 kan dan op basis daarvan worden besloten welke van die boeten wel of niet voor een regeling in aanmerking komen en ook monument worden. Een overgrote meerderheid van de raad steunde het amendement, alleen het CDA was tegen.