Als de campingeigenaar op het Kogerstrand vrije toegang onder de toegangsweg wil, dan moet die dat zelf betalen, aldus een mede door GroenLinks ingediend voorstel.

De toegang tot het Kogerstrand heeft nogal wat voeten in de aarde. Ooit, tot begin vorig jaar, was er een door de camping aangelegde brug, maar die bleek onveilig. Die brug moest weg, en er volgde een noodbrug.

Ondertussen gingen gemeente, strandtenthouders en campingeigenaar De Krim met elkaar in onderhandeling over een definitieve oplossing. De gemeente toonde zich bereid zorg te dragen voor de verbinding tussen de badweg en het strand. In eerste instantie werd gedacht aan een wel veilige brug, maar al snel bleek dat die heel duur (1,8 miljoen euro) zou worden vanwege het verkeer dat er overheen zou moeten.

Weg op een zanddam

Vervolgens kwam de optie van een weg over een zanddam op tafel: een stuk goedkoper (8 honderdduizend euro) met betere toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. En bovendien de meest flexibele oplossing met het oog op de te verwachten zeespiegelstijging en zandverstuiving. Probleem voor camping De Krim: we verliezen dan de vrije doorgang van tussen parkeerplaatsen zuid en noord, dus we gaan alleen akkoord als er in die dam een onderdoorgang komt. Echter, dat betekent wel extra kosten voor de gemeente van 4 honderdduizend euro en een minder flexibele oplossing met het oog op aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering. En als de Krim bovenlangs gaat, is er helemaal geen onderdoorgang nodig.

Uiteindelijk ging het college met die onderdoorgang en de extra kosten akkoord, en legde dat voor aan de gemeenteraad.

Betaal zelf

Een aantal fracties, waaronder GroenLinks, vonden dat te ver gaan. Raadslid Henry Soyer: ‘Als men zo graag een onderdoorgang wil, laten De Krim en Kogerstrand dan hun verantwoordelijkheid tonen naar de Texelse gemeenschap en zelf de kosten ervan voor hun rekening nemen. En dat geldt ook voor het toekomstige onderhoud.’

Verantwoordelijk wethouder Cees Hooijschuur (Texels Belang) had in eerste instantie moeite met dat voorstel. Want hij voorzag dat de strandtenthouders en De Krim dan hun medewerking aan de aanleg van de zanddam zouden intrekken, met allemaal procedureel gedoe waardoor de dam er niet voor het nieuwe seizoen in 2024 zou liggen, en dat wil de gemeente ook niet. Maar na aandringen,  ook vanuit zijn eigen fractie, ging de wethouder toch akkoord, en werd het voorstel van GroenLinks, PvdA en CDA unaniem aangenomen.

De wethouder gaat nu opnieuw in gesprek met de strandtenthouders en De Krim en komt in februari 2024 met een uitgewerkt plan.