29 jaar geleden is GroenLinks Texel begonnen met het uitreiken van een GroenLinks milieuprijs aan initiatieven die zorg dragen voor het milieu, duurzaam zijn en met respect voor de natuur worden uitgevoerd. De jury bestaat uit Peter Bakker en Jaap Vlaming; 2 bekende namen binnen GroenLinks. Dit keer werden de milieuprijzen gemaakt door kunstenaar Piet de Bruin van Texel Woodart. Op 2 maart 2022 is voor de 16e keer de milieuprijs uitgereikt. Dit keer hebben we 2 milieuprijzen uitgereikt en een aanmoedigingsprijs. De milieuprijzen werden uitgereikt door Rikus Kieft en Ferry Zegel; de nummer 1 en 2 van de lijst.

Voedselbos Texel

Begonnen als aardbeienbedrijf van de Familie Boersen aan de Middelandseweg, later als zelfpluktuin voortgezet; eerst aardbeien en bloemen en later steeds meer ander fruit. De zelfpluktuin is inmiddels bekend bij Texelaar en toerist. Aardbeienteelt is echter ook de meest kwetsbare fruitteelt die te bedenken is en doorgaans weinig milieuvriendelijk. Al jarenlang is gezocht naar mogelijkheden om de teelt verder te verduurzamen en vrij te maken van bestrijdingsmiddelen. Het bedrijf is nu één van de testbedrijven geworden van een grote speler op het gebied van biologische bestrijding van ziekten en plagen en slechts zelden wordt, alleen als noodgreep, overgegaan tot verdergaande ingrepen.

De bedrijfsopzet is verder verbreed tot een meer divers aanbod van fruit en is omgedoopt tot 'Voedselbos Texel'. Daarbij wordt niet alleen het 'zelf plukken' een mogelijkheid, maar ook daarbij leuke activiteiten voor jong en oud. En legt een mooie verbinding tussen groei en beleven van de producten, de verwerking en de beleving van het 'buiten zijn'. Tegelijk is geprobeerd bij te dragen in eigen energievoorziening, wat wordt gezien als structureel onderdeel is van de bedrijfsopzet. De volgende stap om te komen tot een voedselbos is een bijdrage aan een meer circulaire economie: dicht bij huis een breed aanbod van voedsel en bewustmaking van het publiek van de achtergrond van die voedselproductie.Het draagt daarin bij aan de diversiteit van bedrijvigheid op Texel.

De bedrijfsvoering om zo verantwoord mogelijk om te gaan met de leefomgeving; zoveel mogelijk energieneutraal en circulair te produceren en bij te dragen aan bewustwording van de bezoekers wordt door de jury van de Texelse GroenLinks Milieuprijs zeer gewaardeerd.

Het Skarrelbossie van de Razende Bol

Het 'Skarrelbossie' van de 'Razend Bol', gelegen aan de Pelikaanweg, is een nieuwe loot aan de tak van belevenissen op Texel. Een nog jong initiatief van Monique den Braven en Marieke Kooiman om te komen tot een voedselbos of misschien wel een voedselparadijs. Met een fruitbedrijf dat vrij van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting wordt gerund.

Naast fruit zijn andere inpasbare teelten zoals pompoenen en bloembollen aanwezig die zich voegen binnen deze bedrijfsfilosofie. Fruit wordt deels ook verwerkt tot jams, sappen en wat dies meer zij, direct gericht op de consument en als Texels product aan restaurants. Doel is om te komen tot een harmonische inpassing van fruitteelt binnen een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Daarbij is het element 'biodiversiteit' een belangrijke component. Met bij voorbeeld aandacht en ruimte voor 'echte', dus al heel lang op Texel aanwezige en aan het specifieke eilandklimaat aangepaste bomen en struiken die de locatie aan de Pelikaanweg zullen gaan verrijken.

Deze bijzondere invulling van de omgeving is naar de mening van de jury van de Texelse GroenLinks Milieuprijs een toegevoegde waarde die zowel de tuinbouw als de biodiversiteit op Texel ten goede gaat komen.

Texel Plasticvrij

Eén van de grootste ergernissen in de samenleving, maar toch veelvuldig voorkomend, is vervuiling door rondzwervend plastic. Het stoort iedereen, maar tegelijk leveren ook heel veel mensen hun bijdrage aan deze vorm van vervuiling en zijn we eigenlijk een soort nestbevuilers. Verminderen van het gebruik van plastic of het geven van economische waarde aan plastic (zoals statiegeld), recyclen of op andere wijze te hergebruiken, zijn modellen om afval te verminderen. Daarom verdient elk initiatief om vervuiling door plastic te verminderen en elke kans om ons te wijzen op onze verantwoordelijkheid, onze waardering.

Al klaagt menigeen over zwerfafval, het lijkt toch vanzelfsprekend om overal dubbele of overbodige of onzinnige verpakkingen aan te nemen. Ook het afvangen van rondzwervende stukken van deze rommel draagt bij, maar slechts weinigen is het gegeven om een zo soepele rug te hebben dat zwerfafval wordt opgeraapt en meegenomen. De bedreigingen voor bv. vogels of zeedieren en de 'plasic soep' zijn genoegzaam bekend, maar leiden onvoldoende tot handelen.

Het initiatief 'Texel plasticvrij' spreekt ons sterk aan. Een fantastische eerste stap, mede als zodanig onderkend door het gemeentebestuur.