‘Ook voor Texel zijn het spannende tijden en liggen er een aantal fikse uitdagingen: een tekort schietend elektriciteitsnet, vergrijzing van de bevolking, het toerisme meer in balans krijgen en bestaansonzekerheid’, zo motiveerde Dros haar pleidooi voor het hebben van ambities. Zaken laten zoals ze nu zijn biedt geen passend antwoord op die uitdagingen.

Dros hield haar pleidooi bij de behandeling van de programmabegroting. Daarin meldt het college (GroenLinks, PvdA en Texels Belang) welke uitgaven en investering op stapel staan, gekoppeld aan nieuw beleid. 

Eerst de getallen: het totaal aan nieuwe investeringen bedraagt 15,6 miljoen euro, wat neerkomt op een extra jaarlast van 750.000 euro. En dat op een begroting van rond de 70 miljoen euro. Het geeft aan dat nieuw beleid stapsgewijs gaat: het merendeel van de uitgaven ligt nu eenmaal vast, denk aan personeel, gebouwen, onderhoud, subsidies en zo meer. Tegelijkertijd kan zo’n stapje wel betekenen dat het op Texel een andere kant uit gaat, en dat is precies waar Dros op doelde. 

Neem bijvoorbeeld het wonen. De gemeente start met de bouw van sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen en van flexwoningen in Den Burg. ‘We maken het zo aantrekkelijk voor jongeren en mensen die hier werken om op het eiland te wonen.’ Volgens Dros levert dat een bijdrage aan het tegengaan van de te verwachten vergrijzing.

Duurzaamheid

Dros verder: ‘We zetten in op een duurzame energietransitie in een tijd van vastlopen van het elektriciteitsnet, waarbij we voor het eerst het democratisch instrument van een burgerberaad gebruiken.’ Met dat burgerberaad gaat een groep Texelaars zich over de energievoorziening van de toekomst buigen.  Voor het organiseren van dat beraad trekt de gemeente geld uit. Duurzaamheid ziet Dros ook bij de landbouw en visserij, waarbij vooral die laatste in de begroting aandacht krijgt. Zo reserveert de gemeente een flink bedrag (2 miljoen euro) om een begin te maken met circulaire viskweek in of bij de haven, als nieuw perspectief voor tanende traditionele visserij.

Die circulariteit staat ook centraal bij het nieuw te ontwikkelen afvalstoffenbeleid. ‘Deze begroting zet in op een duurzaam, biodivers en klimaatadaptief groen beleid en afvalstoffenplan.’ Doel van dat laatste is minder restafval en beter hergebruik.

Er komt een mobiliteitsvisie. ‘Het toerisme beter in balans brengen zal daarin een belangrijke rol  spelen.’ En Dros verder: ‘We hebben blijvende aandacht voor en bieden ondersteuning aan mensen die het minder hebben. En niet in de laatste plaats zetten we in op de realisatie van het Thijssehuis.’ Dat Thijssehuis is het nieuwe onderkomen van de kunstenschool Artex, de bibliotheek en de jeugdondersteuning Young4Ever. Het Thijssehuis draagt zo bij aan het culturele leefklimaat waar Texel rijk aan is.

VVD voelt er niks voor

Met haar pleidooi voor ambities ging Dros regelrecht in tegen het standpunt van VVD-fractievoorzitter Nick Ran en in diens kielzog oud-wethouder Edo Kooiman van Hart voor Texel. Volgens Ran heeft Texel een te grote schuldenlast, zijn de ambities te hoog, terwijl de gemeente niet in staat is plannen uit te voeren onder meer vanwege personeelskrapte. ‘Doe alleen wat strikt noodzakelijk is en begin niet steeds met wat nieuws.’

Dros motiveerde al waarom die ambities nodig zijn, en reageerde ook op dat uitvoeringsargument. ‘We zullen zeker tegen beperkingen oplopen, niet in de laatste plaats vanwege personeelskrapte. De kunst wordt om met deze beperkingen de capaciteit van mensen zo optimaal mogelijk in te zetten. Daar gaan we voor met deze programmabegroting. Zo bouwen we verder aan vertrouwen en een sociaal en duurzaam Texel.’