‘Wij willen een stem geven aan alle Texelaars die zich al langer inzetten om Texel duurzaam  zelfvoorzienend te maken’, zo motiveerde GroenLinks fractievoorzitter Rikus Kieft het voorstel om met een plan van aanpak te komen om ook op Texel de CO2-uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door plaatsing van zonnepanelen op daken, op parkeerterreinen en kleinschalig op agrarische grond, door isolatie van gebouwen, door bedrijfsprocessen energiezuiniger te maken, met duurzaam vervoer en het uitbannen van de verhuur van vervuilende voertuigen en door het vastleggen van CO2 bijvoorbeeld met andere teeltmethoden.

Zo’n plan van aanpak heeft meetbare doelen, zodat naderhand kan worden beoordeeld of het de goede kant op gaat.

‘Texel duurzaam kenmerkt zich nu door veel mooie woorden, maar voortdurend uitstel van handelen. Kennelijk denkt een meerderheid van de raad dat het zo met de bijdrage van Texel aan de klimaatdoelen wel goed komt, maar dat is niet vol te houden. We staan met onze rug naar de rest van de wereld.’

Een typisch illustratie daarvan is ook de nieuwe Regionale Energie Strategie die door een meerderheid van de raad werd goedgekeurd. GroenLinks stemde tegen, ‘want als enige gemeente van de Noordkop levert Texel helemaal niks’, zo motiveerde raadslid Henry Soyer.