Heel verrassend was het niet de aanval van D66, VVD en CDA op het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA en Texels Belang. Daarin staat dat er de komende vier jaar geen grote windturbines op het eiland komen, maar wel een burgerberaad over duurzame energie.

Astrid van de Wetering (D66): ‘Een grote ommezwaai van GroenLinks.’ Albert Huisman (VVD): ‘GroenLinks had helemaal niet met het vorige college over de zonneweide hoeven breken.’ Niels Rutten (CDA): ‘U gaat vier jaar niks doen voor duurzaamheid.’ 

Goedkoop scoren, en krokodillentranen huilen, zo laat deze kritiek zich het beste karakteriseren.

Want hoe hebben deze partijen gestemd toen het erop aan kwam om op Texel iets te doen met de opwek van duurzame energie? 

•    Alleen GroenLinks is in oktober 2020 voor het plan van het toenmalige college voor een zonneweide bij de Pelikaan. D66, VVD, PvdA, Texels Belang en CDA stemmen tegen. GroenLinks verbreekt daarop de coalitie met VVD en Texels Belang.

•    Het voorstel van GroenLinks in oktober 2020 voor een referendum over windenergie krijgt in eerste instantie van steun van bijna alle partijen. Maar nog geen jaar later draaien de meeste partijen dat besluit weer terug: VVD, Texels Belang en CDA willen geen referendum over windenergie, de PvdA op een later tijdstip, na de verkiezingen van 2022. Alleen D66 blijft positief.

•    Het voorstel van GroenLinks in oktober 2020 om in de jonge polders de aanleg van zonneparken mogelijk te maken krijgt alleen steun van D66. VVD, CDA, Texels Belang en PvdA zijn tegen.

•    De gemeenteraad (VVD, CDA, Texels Belang, PvdA en D66) stemt juni 2021 in met een Regionale Energiestrategie waarbij Texel geen enkele bijdrage levert aan de opwek van duurzame energie. Om die reden stemt GroenLinks als enige tegen.

•    GroenLinks dient juni 2021 een motie in om tenminste nog iets aan duurzame opwek te doen (zonnepanelen op daken, isolatie van gebouwen, duurzame mobiliteit en CO2 vastleggen met biodiversiteit). Die motie krijgt alleen steun van D66. VVD, CDA, Texels Belang en PvdA zijn tegen.

•    Een voorstel van GroenLinks en D66 van november 2021 om de plaatsing van kleinere windmolens en/of windwokkels mogelijk te maken krijgt alleen steun van het CDA. Een meerderheid van Texels Belang, VVD en PvdA is tegen.

Tot zo ver het overzicht. ‘De discussie in de Texelse gemeenteraad over duurzame energie is de afgelopen zestien jaar geen stap verder gekomen’, constateerde GroenLinks fractievoorzitter Ferry Zegel in reactie op alle verwijten van de oppositiepartijen. ‘Onze initiatieven voor windenergie hebben het nooit gehaald, en hetzelfde geldt voor zonne-akkers. Die deadlock is de politieke realiteit op Texel. Met het burgerberaad over energie willen we die deadlock doorbreken, door burgers van Texels de gelegenheid te geven met eigen voorstellen te komen.’

Grote windturbines

Volgens Zegel is de urgentie van duurzame energie alleen maar groter geworden gezien de hoge energieprijzen, de afhankelijkheid van Russisch gas en de steeds verder gaande opwarming van het klimaat. ‘Voor wat we op Texel gaan doen is wel essentieel dat we de bevolking aan boord hebben.’ 

Dan over de grote windturbines. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks pleit voor onderzoek daarnaar, rekening houdend met landschap, natuurwaarden, vogelgebieden en draagvlak onder de bevolking. ‘Dat laatste telt minstens zo zwaar, want grote windturbines zijn op Texel zeker niet populair. Daarom vinden we het belangrijk om te weten hoe de Texelse bevolking hierover denkt, en daarvoor staat nu in het coalitieakkoord het burgerberaad.’ 

Verder benadrukte Zegel dat het coalitieakkoord niet hetzelfde is als het verkiezingsprogramma van GroenLinks. In het interview over het coalitieakkoord zei de fractie daarover: ‘We hebben rond duurzaamheid duidelijk concessies moeten doen, maar hopelijk komen we nu met het burgerberaad uit de patstelling tussen de coalitiepartijen.’