Op deze manier wilde de fractie niet alleen de evaluatie van het dossier Emmalaan bevorderen, maar ook het denken over “wat verwachten we nou eigenlijk van een wethouder”. De Texelaars kiezen de raad, de raad benoemt een drietal wethouders, maar waarvoor zijn die er? Toch niet alleen voor een vorm van management, maar juist ook om politieke sturing te geven. En juist ook om de verbinding tussen raad en ambtelijke organisatie optimaal te laren functioneren. Het is een echte sleutelfunctie, aldus Rikus Kieft. En als die niet goed functioneert hebben we wel een probleem.



Edo Kooiman gaf namens het college aan dat we dit mee zouden kunnen nemen in de gesprekken die toch al gepland staan tussen college en raad over verbetering van de onderlinge betrekkingen. Dat was een afspraak naar aanleiding van een eerder rekenkamerrapport. Rikus Kieft vond dat een goede beweging, omdat er bereidheid blijkt tot zelfreflectie. 



Op dat moment bleek echter dat Texels Belang heel anders in de race zat. Tot ieders verrassing vroeg de fractie van Texels Belang een schorsing aan om een motie van wantrouwen tegen de eigen wethouder te in te dienen. En met 9 tegen 5 stemmen werd dat wantrouwen door de raad bekrachtigd. Fractiegenoot Henry onthield zich van stemming door (digitaal) de zaal uit te lopen. De manier waarop dit nu door Texels Belang werd aangepakt, vond hij ‘niet kunnen’. Het lijkt vooral gemotiveerd door de verkiezingen over drie maanden. Nu de eigen wethouder wegsturen betekent dat je hem dan niet meer hoeft te verdedigen. Een politiek spelletje dus, aldus Henry.

Die aarzeling was er ook bij Rikus Kieft, maar hij stemde voor. Zijn afweging was: een zwakke wethouder die uiteindelijk het vertrouwen opgezegd krijgt vanuit de eigen fractie, is echt vleugellam. En dan moet diegene wegwezen. 



De motie van verlegenheid is vervolgens door de fractie wel in stemming gebracht, het gaat immers niet alleen om de persoon van de wethouder. Het gaat misschien nog wel meer over “wat verwacht je van een wethouder”, over rolopvatting en rol bewustzijn. Daarover van gedachten wisselen kan alleen maar helpen om de volgende raads- en collegeperiode beter voorbereid in te vullen. Zowel door kiezers als door de nieuwe raad. Deze motie werd niet aangenomen.