Op Texel schiet het met de opwekking van duurzame energie nog niet erg op: van het totale elektriciteitsgebruik op het eiland wordt slechts 17% duurzaam opgewekt, vooral met zonnepanelen, en weer ruim de helft daarvan is afkomstig van de zonneweide bij de rioolwaterzuivering. Landelijk is 50% van alle elektriciteit hernieuwbaar.

Al eerder is de suggestie gedaan: kijk wat er mogelijk is met zonnepanelen boven parkeerterreinen, Texel maakte daarover ook afspraken met de andere gemeenten in de Noordkop in de zogeheten Regionale Energie Strategie.

GroenLinks wethouder Rikus Kieft maakt er nu werk van. Daarvoor zijn zeven locaties aangewezen met de grootste kans van slagen: het TESO Noodopstelterrein, Stappenland in De Koog, de parkeerterreinen bij strandpaal 17, Ecomare, paal 21, het Kogerstrand en een terrein bij de haven van Oudeschild. 

Waarom niet op alle grote parkeerterreinen, bijvoorbeeld bij de strandslagen of bij winkelcentra? En dan blijkt dat zo’n aansprekend idee, maak een zonnedak boven een parkeerterrein, heeft te maken met weerbarstige praktijken. Wil de eigenaar van het parkeerterrein het wel? Hoe gaat de inpassing in de omgeving? Op Texel hebben we open landschap, beschermde dorpsgezichten, grijze duinen, hoe voorkom je aantasting van die kernwaarden? Is er op elektriciteitsnet wel ruimte voor de opgewekte stroom?

Goede landschappelijke inpassing

Ondanks al die beperkingen zijn er dus toch zeven kansrijke locaties. Kansrijk, want de gemeente gaat de zogeheten Solar Carports niet zelf ontwikkelen. Externe partijen, energiecorporaties, particuliere investeerders, wie er maar brood in ziet wordt uitgenodigd om met plannen te komen. Die plannen moeten wel aan een hele reeks voorwaarden voldoen, zoals instemming met de gebruikers van de terreinen, goede landschappelijke inpassing, als het even kan lokaal gebruik van de opgewekte stroom, gebruik van het regenwater, enzovoorts. 

Op één van die zeven plekken gaat de gemeente wél zelf aan de slag: Stappenland in De Koog. De gemeente gaat dat gebied onder handen nemen, ‘en dan is het logisch dat we de solar carports daarin meenemen’, aldus Kieft. 

De fracties van PvdA, GroenLinks en D66 stelden nog een extra eis aan dit gemeentelijke zonparkeerdak: zorg dat ook de mensen met de kleinste portemonnee in dit project kunnen participeren. En als daar een goed werkend model voor is ontwikkeld, kijk of dit ook kan gaan gelden voor de andere zonparkeerdaken.

Ondanks de goede voornemens is er geen garantie dat het allemaal zal lukken. Uit een eerder onderzoek van 2021 bleek dat solar carports meestal onrendabel zijn vanwege de hoge kosten van de draagconstructie. Positief is weer dat de prijs van de zonnepanelen en de bijbehorende elektronica blijft dalen. Het wordt dus spannend of het er inderdaad van komt dat wie straks met de elektrische auto naar het strand gaat, zijn voertuig in de schaduw van het zonnedak kan neerzetten en tegelijk kan opladen met zonnestroom.