Afgelopen september nam de Texelse gemeenteraad een bijzonder besluit: we gaan de inwoners vragen hoe ze over windenergie denken. Dus niks van bovenaf opleggen, maar de Texelaars goed geïnformeerd betrekken bij de afweging of we op ons mooie eiland met windturbines het klimaat gaan helpen, zo verwoordde indertijd de GroenLinkse fractie het initiatief voor zo’n volksraadpleging. En dat voorstel werd unaniem, dus ook door VVD en Texels Belang ondersteund.
Nu is de raadpleging van tafel gehaald door een raadsmeerderheid van VVD, Texels Belang, Texel 2010, CDA en in zekere zin ook de PvdA – ook die partij wil nu geen raadpleging, maar mogelijk later wel.
Hoe is het zo ver gekomen? De gemeenteraad moest de Regionale Energie Strategie Kop van Noord-Holland bespreken, de regionale uitwerking van het nationale Klimaatakkoord. Anders dan GroenLinks wilde een meerderheid van de raad geen zoekgebied windenergie. Nu wordt het verdwijnen van zoekgebieden voor windenergie op Texel als argument gebruikt om de volksraadpleging van tafel te halen.
Kortom: de meerderheid van de raad luistert alleen naar de eigen voorkeur, de mening van de Texelaars doet er niet toe.
‘We ontnemen de Texelaars zo de mogelijk om hun eigen afweging over windenergie te maken’, zo reageerde Kieft tot zijn teleurstelling. Een mooi initiatief van de fractie, dat in eerste instantie unanieme steun kreeg, is nu alsnog politiek gekielhaald.