Hoe kan dit nu, terwijl Texel al sinds 2002 de ambitie heeft uitgesproken om zelf haar energiegebruik duurzaam op te wekken, gebruik te maken van de unieke omstandigheden van veel wind en veel zon, en de energiemarkt van zo’n 30 miljoen euro daarmee voor een mooi deel op Texel te laten circuleren. Daarvoor is zelfs in 2007 een eigen Texelse energie coöperatie opgericht: TexelEnergie.

Al 18 jaar lang blijkt deze ambitie te stuiten op bezwaren vanwege aantasting van ons mooie landschap, vanwege de toerist die weg zou blijven, en vanwege nimby: prima maar niet in mijn achtertuin.

Het lijkt wel alsof niemand zich realiseert dat Texel een eiland is, omgeven door een zeespiegel die niet alleen stijgt en daalt door eb en vloed, maar die ook langzaam maar zeker stijgt vanwege de opwarming van de aarde. Dat bedreigt Texel zelf, maar die stijging bedreigt ook de kwaliteiten van de Waddenzee die steeds minder droog valt en straks een binnenzee zonder Wad dreigt te worden.

De eerste dijkverhoging hebben we net achter de rug, en de plannen voor de volgende verhoging/verzwaring worden nu gemaakt.

Dat is niet voor niks, de zeespiegel stijgt echt. In 2015 hebben in Parijs alle landen van de wereld besloten dat we alles op alles moeten zetten om de opwarming te beperken tot 1,5 a 2 graden.

En dat is a hell of a job! Daar moet onze samenleving en onze economie voor op z’n kant gezet worden. Het landelijke verkiezingsprogramma van GroenLinks is daarvoor een prima aanzet.

De opwarming van de aarde wordt door de fractie van GroenLinksTexel als een grote bedreiging gezien voor de wereld. We hebben er op Texel nog weinig last van behalve de droge zomers, maar elders op de wereld worden miljoenen mensen bedreigd door droogte en honger, door overstromingen vanuit de oceaan of vanuit heftige regenval. En hier op Texel meent een grote meerderheid in de lokale politiek dat het niet zo’n vaart loopt, dat we nog tijd zat hebben.

Wil dit dan zeggen dat we alle tegenargumenten onzin vinden? Nee, dat zeker niet. Ook wij hechten aan het Texelse landschap maar zijn er van overtuigd dat als er 1 plek is waar je een grote zonneakker mooi in het landschap kunt laten opgaan, juist bij de Pelikaan is. Ook het bezwaar van behoud agrarische grond is niet echt sterk want de grond blijft agrarisch bestemd, dat verandert helemaal niet. En de bezwaren van de toerist? Dat is de toerist nog nooit op een objectieve manier gevraagd, en wij denken dat dat is omdat men bang is voor het antwoord....

Er valt nog veel meer over te zeggen, maar het gebrek aan urgentie dat wij voelen bij de meerderheid, is het meest verontrustend. Als eiland zouden we, al is het maar vanuit welbegrepen eigenbelang, voorop moeten lopen.

We moeten ook een les trekken hieruit. Zelfvoorzienend qua duurzame energie is tot nu toe de Texelse strategie om mee te werken aan bestrijding van het klimaatprobleem. Dat lijkt op deze manier op Texel een doodlopende route. Dat dwingt ons te zoeken naar andere routes en verrassend genoeg kunnen we daarvoor leren van bv Vlieland en Terschelling! Daar heeft men naast opwekking ook CO2-reductie in de strategie opgenomen. Daarvoor zullen we als GLTexel binnenkort met voorstellen komen.

Wordt vervolgd



met vriendelijke groet,

Rikus Kieft

GroenLinksTexel

0646060449